Skicka paket till England billigt

Förr kunde ett enkelt brev från Sverige till England ta en vecka. Numera kan man skicka paket som kommer fram nästa dag. Det är alltså enkelt och smidigt för den som vill skicka någon vara till vår granne på andra sidan Nordsjön.

Hittills har samma regler gällt för England som för övriga Europa. Efter Brexit kommer detta troligtvis ändras på vissa punkter. I skrivande stund är det oklart vad, det hela hänger på vilka avtal man kommer överens om med övriga EU.

Än så länge, och fram tills 1 januari 2021, flyter posttrafiken på som det hittills gjort. Det innebär att samma regler gäller för England som för övriga Europa. I alla fall ett tag till.

Vad bör man tänka på när man skickar paket till England?

Det är som sagt enkelt att skicka paket till England. Men som alltid när man skickar något över landsgränser finns det en del att tänka på.

Än så länge fungerar alltså paketförsändelser till England på samma sätt som till övriga EU. Detta innebär att man egentligen inte behöver bekymra sig så mycket. I det stora hela gäller det bara att paketera sin vara och skriva rätt adress på den. Du behöver inte fylla i några särskilda tullpapper, och inte heller betala extra tullavgifter. Detta gäller som vi redan nämnt fram till den första januari 2021, och vad som händer efter detta vet vi inte.

Det fraktbolag du väljer att skicka med har dock koll på när reglerna ändras och hur. De kan också hjälpa dig med de eventuella papper som måste medfölja och även eventuella avgifter som tillkommer.

Säkerhetsdeklaration

För varor inom EU krävs det att man skickar med en säkerhetsdeklaration som man fäster utanpå försändelsen. Detta för garantera att paketet inte innehåller något farligt eller förbjudet.

Också för England krävs det att dyu fyller i ett papper där det står vad paketet innehåller. Fraktfirman vet vad som gäller, så här kan du enkelt få information om hur du går tillväga.

Undantag för vissa varor

De allra flesta varor behöver man alltså inte uppge för tullen. Men det finns vissa undantag. Om du ska skicka alkohol, tobak eller medicin måste detta gå igenom tullen. Detta gäller både för företag och privatpersoner.

Generellt sett gäller också bestämmelser på att man inte får skicka sådant som är farligt, detta kan exempelvis vara giftiga och brandfarliga ämnen. Sådant måste alltid skickas på särskilt sätt. Du kan läsa mer om regler och vad man får skicka och inte på Tullverkets hemsida.

Priser

Att skicka paket till London i England är inte särskilt dyrt. Priserna är inte mycket högre än om du skickar paket inom Sverige. Men givetvis skiftar priser beroende på hur stort paketet är och hur mycket det väger. Det är givetvis dyrare att skicka en tung marmorstaty än det är att skicka ett par stickade vantar. Men i stort gäller liknande priser i Sverige och i hela EU.

Skicka paket till England

För ett vanligt paket utan någon tilläggstjänst ligger priserna från ett par hundralappar och uppåt, beroende på paketets mått och vikt. Vill du däremot har snabbare frakt kostar det aningen mer. Andra alternativ att köpa till är försäkring, detta om du skickar något värdefullt eller något du absolut inte vill ska riskera att komma bort.

Det finns också möjlighet att lägga till spårning på paketet, något som också i de flesta fall kräver en extra avgift när det handlar om försändelser utanför Sverige.