Posten – Skicka med kuriren som funnits i 400 år

Posten är något som nästan alla tar för givet. Om vi ska skicka något så är det posten som tar hand om det åt oss och ser till att det kommer fram till rätt person under en rimlig tidsram. Det är inte konstigt att vi känner så, posten som vi upplever idag har rötter till 1600-talet, så på många sätt så har den tjänsten alltid funnits där. Men har vi koll på hur det hela funkar?

Postens olika namn

Det jobb som Postnord gör idag utfördes tidigare av Posten, som många känner till eftersom de bytte namn väldigt nyligen. Posten hette då den posttjänst som verkade i Sverige mellan 1994-2015. Många yngre idag har däremot inte koll på att Posten hette Postverket innan de bytte namn -94. Postverket har en historia som börjar redan 1636, vilket betyder att det är en tjänst som verkligen har förfinats och funnits med oss i snart 400 år.

Fjäderbrev

När man ville att ens brev skulle skickas snabbt under 1600- och 1700-talet så skrev man på brevet att det hastar eller att det ska gå fort och så löste posten resten. Men i slutet av 1700-talet och en bit in på 1800-talet kom man på en mycket mer effektiv och visuell metod för kommunikation, man fäste en fjäder på sitt brev och därmed kallades dessa expressbrev för fjäderbrev. Även om det var ovanligt så kunde man även fästa fler fjädrar på brevet om det verkligen behövde komma fram så snabbt som posten kunde leverera.

Levererar till hela världen

Idag betalar vi lite extra och så sköter postnord resten. Men posten hanterar inte bara lätta brev utan hjälper även företag idag med utdelning av allt från reklam och paket till pallar och stora varuleveranser. Dessutom levererar posten idag brev och paket till hela världen med hjälp av de lokala posttjänsterna i andra länder. Posten i Sverige är alltså en allt-i-allo-lösning med lång erfarenhet av försändelser.

Skicka paket Posten

Historien bakom logotypen

När du skickar med posten idag finns det minst en men ofta två eller tre maskiner som läser in ditt brev, sorterar det och underlättar för brevbäraren. Det sker effektivt och med väldigt sofistikerade verktyg. Men det har inte alltid varit så lätt. Precis när man hade infört posten som en tjänst så identifierade man dugliga och läskunniga bönder som skulle förse sin lokala ort med posten, detta eftersom det var endast de lokala som visste var folk bodde. Då var det ofta drängarna som fick springa mellan gårdarna med brev och fick blåsa i sitt posthorn för att signalera att man kommit fram eller skulle bytas av med nästa dräng. Dessutom bar man en tjänsterock där tre kronor broderats in. Det är alltså på grund av detta horn och broderingen som postens logga har varit ett posthorn och tre kronor.

Smidigt, snabbt och billigt hos oss

När posten delar ut brev och paket idag är det betydligt effektivare med cykel, bil, tåg och flyg. Dessutom kan du göra allting online och hemma från soffan. Om du även använder dig av oss så kan du få ditt paket bokat inom några minuter och paketet skickat redan samma dag med posten, utan att behöva gå utanför dörren. Vid många platser i Sverige så hämtar vi eller posten själva upp paketet vid dörren, speciellt om man har ett företag som ska skicka varor vidare. Vi har med andra ord kommit väldigt långt i utvecklingen och när du använder oss så kan du spara både tid och pengar. Det kallar vi utveckling!